Olivetti Showroom

olivetti-3.JPG olivetti-1jpg.JPG

Carlo Scarpa was commissioned to design the Olivetti Showroom in 1956 and the work was completed over the next couple of years. The site was awkward, long and thin, and at about four meters high, hardly able to support a second level. But it was also engaging, a corner position overlooking St Marks Square. Scarpa placed long wooden balconies along the long edges of the space, and these were accessed from a slightly off-centre stretched suspended marble staircase. Together these served to accentuate the length and height of the space, while also allowing the qualities of light and air to be gradually appreciated as the visitor moved from the entrance to the centre of the shop. The tiled floor appeared as if moving water and the display tables that were cantilevered from the windows seemed to float into the space.

Olivetti have long since left the premises and the shop now houses objet d’art. The decorative finishes are beginning to age, the plaster is stained, the bronze is tarnished and in places the marble has decayed, but the distinctive character and exquisite nature of the space is still very evident.

olivetti-22.JPG